Kitap: Thinking Fast and Slow - Daniel Kahneman

İnsan beyninin algı ve düşünce biçimi üzerine güzel bir kitap, Thinking Fast and Slow.

Yazarı 2002 yılında Behavioral economics alanında geliştirdiği “prospect theory”  ile ekonomi dalında Nobel Ödülü almış, Daniel Kahneman, İsrail asıllı Amerikalı ve aslında bir psikolog!. Şuanda Princeton Universitesinde ders veriyor.

Kitap yazarın “cognitive biases” bilişsel çarpıtma, “prospect theory” beklenti/olasılık teorisi,  ve “hedonic psychology” zevk psikolojisi  alanlarında çalışmalarının ürünü.

Temelde 2 farklı düşünme sisteminden bahsediyor. Bunlardan birincisi hızlı ve aktif, sürekli çalışan, ancak son derece irrasyonel, “cognitive bias”lara açık ve “prospect theory”nin oluşumuna zemin hazırlayan mekanizma “Sistem 1”, ikincisi ise daha rasyonel düşünen, karmaşık aktivite gerektiren, yoran,  ve bu nedenle insanların genellikle kullanmaktan sakındıkları daha analitik çalışan ve objektif değerlendirme yapabilen mekanizma “Sistem 2”.
İnsanların düşündükleri ile yaptıklarının hiçbirzaman birbirini tutmamasının nedenini bu kitapta fazlasıyla bulmak mümkün.

BehavioralEconomics ile ilgili önemli bir kitap ta Richard Thaler ve Cass Sunstein tarafından 2008’de yazılan kitap, Nudge.  

Kitapta enteresan gelen birkaç alıntıyı aşağıda paylaştım.

“We are often confident even when we are wrong and an objective observer is more likely to detect our errors than we are.”

“When faced with a difficult question, we often answer an easier one instead, usually without noticing the substitution”

“Intuition is nothing more and nothing less than recognition”

“The sunk cost fallacy keeps people for too long in poor jobs, unhappy marriages, and unpromising research projects.”

“ We can be bling to the obvios, and we are also blind to our blindness”

“Another reason for the inferiority of expert judgement is that humans are incorrigibly inconsistent in making summary judgements of  complex information. When asked to evaluate the same information twice, they frequently give different answers. The extent of the inconsistency is often a metter of real concern”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder