Inside Job - The film That Cost Over $20,000,000,000,000 To Make


Amerika ve özellikle Avrupa'da form değiştirerek devam eden ekonomik krizin sebebi devletlerin artık ödenemeyecek seviyelere gelen borç yükü gibi gözüküyor.

Yunanistan 'ın Fransa ve Almanya bankalarından aldığı borcu ödeyememesi üzerine bu ülkelerdeki dev bankalar batma noktasına geldi. Son durumda borç veren ülkelerin paralarını geri alabilmek için türlü yollara başvuruşunu izliyoruz.

Fransa ve Almanya devlet yardımı gerektirmeden bu bankaları kurtarmanın yollarını arıyorlar. Bu arada Yunanistanı cezalandırıyorlar, bir yandan borçlarını silip bir yandan kendi bankalarını güçlendiriyorlar vs. Yani şuan krizin anlaması nispeten daha basit bir evresindeyiz...

2008 yılında kriz, ilk olarak Amerikada başladığnda ve ABD bankaları batma noktasına geldiklerinde, çok daha farklı bir sebepten, mortgage kredileri yüzünden başlamıştı.


Inside Job (2010) belgeseli, son zamanlarda izlediğim en iyi belgesellerden birisi. (IMDB; 8.2)

Krizin göz göre göre nasıl geldiğini, denetimsiz olmasıyla övünülen ABD bankacılık sisteminin yozlaşmışlığını ve siyasi otoritenin bu sisteme karşı elinin kolunun nasıl bağlandığını çok güzel anlatıyor.

Belgeselde finansal terimler fazlaca kullanılmış ve kriz, bu gibi konularla alakası olmayanlar için sıkıcı olabilecek kadar detaylı anlatılmış. Buna rağmen hala "niçin dünyanın krizde olduğunu" merak edenlere, şiddetle tavsiye ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder